galeriehome

reflecties
milaan

stadsbeelden
milaan

stadsbeelden
tsjechië

madrid

reflecties
tsjechië

luik

luik 2005

seraing 2005


fotograaf

contact

rob agterdenbos - fotograaf


 

Over de fotograaf


Ik ben in 1957 in Amsterdam geboren en al heel lang aan het fotograferen. Ooit toen ik nog op de middelbare school zat, leerde mijn vader mij hoe je kon vergroten. Fotograferen heeft me vanaf dat moment nooit meer losgelaten. Eerst fotografeerde ik vooral de natuur. Beestjes en bloemetjes interesseerden buitengewoon. En wat me bezig hield, wilde ik ook fotograferen.

Nu zo’n 30 jaar later fotografeer ik nog steeds wat me bezig houdt. Ik fotografeer vooral reflecties. Bij voorkeur in een stedelijke omgeving. Daar gebeurt het. Daar tref je de mensen aan. De tijd waarin we leven wordt het eerste zichtbaar in steden. Winkeletalages tonen de laatste mode. Op straat wordt zichtbaar hoe we erbij lopen, welke vervoermiddelen we gebruiken en hoe de reclame ons beïnvloedt. In de reflecties van winkelruiten vloeien twee werelden samen. De levendige stad met haar bewoners en de droomwereld van de winkeletalages. In een reflectie ontstaat een geïntegreerde nieuwe wereld. Een wereld die maar een moment lang bestaat. Door de foto krijgt het moment eeuwigheidswaarde. Je staat stil bij de wereld van vandaag. De werkelijkheid ook al was het maar even.

Soms fotografeer ik directer. Geen reflecties maar straatbeelden. Minder aan de fantasie overlaten. Gewoon recht voor zijn raap. Pretentieloos op het eerste gezicht. Maar wel een ode aan het leven van vandaag. En daarmee ook een tijdsbeeld. Morgen is alles weer anders. Niet beter, of slechter maar gewoon een andere tijd. Mijn foto’s zijn niet meer dan herinneringen. Net zoals vakantiefoto’s. Maar wel bedoeld om langer te onthouden. Het zijn mijn herinneringen waar ik een ander graag mee opzadel.

Foto’s van mij zijn soms te zien op exposities. En bij de Landelijke Gespreksgroep BMK. En soms bij fotoclubs. Vroeger ook bij de kunstuitleen. Aan vrienden laat ik ze zien. Ze hangen ook gewoon in mijn huiskamer.

Ik zie ook graag foto’s van anderen. Af en toe ben ik in de gelegenheid om fotowerk te jureren en te bespreken. Dat scherpt mijn geest. Waar gaat het om in een goede foto? En hoe kun je dat verwoorden. Een uitdaging.

Rob Agterdenbos
20 apr. 04